Heeft je kind klachten en denk jij dat die klachten veroorzaakt worden door een koemelkallergie? Bijvoorbeeld doordat je kindje onrustig wordt en klachten krijgt als het iets met koemelk gegeten of gedronken heeft? Misschien klopt je gevoel. Je kunt zelf wel vermoeden dat je baby koemelkallergie heeft, maar om tot een officiële diagnose te komen, is het nodig met je baby naar de huisarts of het consultatiebureau te gaan.
Kan ik zelf koemelkallergie vaststellen bij mijn kindje?
Helaas is de diagnose koemelkallergie niet zomaar te stellen door naar de klachten te kijken. Er is lichamelijk onderzoek nodig om het vast te stellen dan wel uit te sluiten. De klachten zijn vrij algemeen en kunnen daardoor ook een andere oorzaak hebben dan koemelkallergie. Zonder uitgebreid onderzoek en een officiële diagnose, kan het voorkomen dat veel aandacht uitgaat naar het bestrijden van (individuele) symptomen zoals eczeem of regurgitatie.
Heb je een vermoeden dat je kindje een koemelkallergie heeft? Bespreek dit dan met de huisarts of op het consultatiebureau. Niemand kent jouw kindje beter dan jijzelf. Vertrouw op je ouderlijk instinct. De arts kan een aantal testen doen om erachter te komen of je baby echt allergisch is voor koemelk.
Symptomen die bij koemelkallergie horen zijn vaak heel verschillend en daardoor kunnen koemelkallergieklachten gemakkelijk verward worden met klachten die door andere aandoeningen worden veroorzaakt. Bij een onjuiste diagnose wordt het lastig om de klachten bij de oorzaak aan te pakken. Wanneer je van plan bent over te stappen op een andere voeding, bijvoorbeeld bij (verdenking van) koemelkallergie, overleg dan altijd eerst met het consultatiebureau of de huisarts. Zij kunnen je meer vertellen over de voeding en of deze geschikt is voor jouw kindje. Als je kindje inderdaad koemelkallergie blijkt te hebben, dan kunnen zij specifieke dieetvoeding bij allergie voorschrijven.