Meestal wordt in het eerste levensjaar van je kleine de koemelkallergie vastgesteld. Vaak wordt er aan koemelkallergie gedacht wanneer een kindje (blijvende) klachten ontwikkelt na de overstap van borst- op flesvoeding. Je kindje krijgt dan namelijk van het ene op het andere moment een stuk meer koemelkeiwitten binnen.

Kun je koemelkallergie voorkomen door koemelk weg te laten?

Lang is gedacht dat het vermijden van koemelk een koemelkallergie zou voorkomen. Daarom gingen tot enkele jaren geleden moeders van baby’s die in een allergisch gezin geboren werden op een koemelkvrij dieet. Maar we weten tegenwoordig dat dit juist averechts kan werken. Het is beter om baby’s te laten wennen aan kleine beetjes koemelk, zodat het immuunsysteem leert dat die eiwitten geen kwaad kunnen. Moedermelk bevat kleine hoeveelheden koemelkeiwit doordat je zelf zuivelproducten gebruikt. Borstvoeding is en blijft de beste voeding voor baby’s. Ook bij allergie.

Denk je, op basis van bovenstaande informatie, dat je kindje een verhoogde kans heeft op het ontwikkelen van een allergie? Geef dit dan aan bij het consultatiebureau of de huisarts. Zij kunnen dan extra alert zijn op klachten die mogelijk voortkomen uit een (koemelk)allergie.

Oorzaken van koemelkallergie

Meestal is er niet echt een oorzaak aan te wijzen. Wel is het zo dat als er in je gezin iemand is met allergische klachten, je kleintje een grotere kans heeft op een koemelkallergie. Heeft ten minste één van jullie eczeem, hooikoorts, astma of een voedselallergie (gehad)? Wees dan extra alert op klachten bij je baby. Het wil echter niet zeggen dat je baby ook daadwerkelijk een allergie krijgt. En andersom geldt ook, als er geen allergie in de familie voorkomt, kan je kleintje toch een koemelkallergie krijgen. Al lijkt die kans wat kleiner.

De kans op een allergie lijkt ook hand in hand te gaan met de gezondheid van de darmen. Ook bij je kindje. Heeft je kindje vroeg in het leven antibiotica ontvangen, is je kindje geboren via een keizersnede of heeft de moeder antibiotica gebruikt tijdens de zwangerschap? Dan lijkt de kans op een allergie iets groter.

En heeft je kindje last van eczeem, dan is de kans op een allergie groter. Er is namelijk een belangrijke relatie tussen eczeem en het ontwikkelen van een voedselallergie. Ook goed om je te beseffen dat het starten met bijvoeding een invoed kan hebben op het al dan niet ontstaan van allergie, zeker bij eczeem. Lees hier meer over bij De stap naar vaste voeding.

OOK BENIEUWD NAAR