Als je kleintje toe is aan de eerste hapjes, kies je natuurlijk koemelkvrij. En andere allergenen als eiwit en pinda geef je juist al vroeg. Ontdek hier hoe je die eerste hapjes het beste aanpakt.

Wanneer is mijn kindje toe aan het eerste hapje?

Als je kind heel veel interesse krijgt in jouw eten en begint te sabbelen op vuistjes of speelgoed, dan is je kleine waarschijnlijk toe aan de volgende stap: het eerste hapje! Niet alle kinderen zijn op hetzelfde moment toe aan het eerste vaste hapje. Je kleintje mag vanaf 4 maanden aan de eerste hapjes beginnen. Tot 6 maanden blijft borst- of flesvoeding de belangrijkste voeding voor je kindje.
Behoefte aan inspiratie? Hier vind je voedingsschema’s en onze top-10 gezonde hapjes voor je kleintje.
Ook het hapjesplan kan houvast bieden.

Een koemelkvrij dieet

Het voedingspatroon breidt zich steeds verder uit, wat best spannend kan zijn voor jou als ouder. Als je kindje een koemelkallergie heeft, dan kun je je baby uiteraard geen voeding geven die koemelk bevat. Je hebt niet alleen rekening te houden met zuivelproducten, maar álle producten waar koemelk in verwerkt zit. Ook in koekjes kan bijvoorbeeld melk zitten.

Vroeger was het nodig om met een allergenenlijst naar de supermarkt te gaan om alle verpakkingen aandachtig te kunnen bestuderen. Gelukkig is dit nu niet meer het geval. Koemelk(eiwit) is namelijk een allergeen dat extra moet opvallen in de ingrediëntenlijst op een verpakking (bijvoorbeeld dikgedrukt, cursief of met HOOFDLETTERS). Ingrediënten met koemelkeiwit zijn soms gemakkelijk te herkennen (melkpoeder, melkbestanddelen, …). Maar soms is dit echt een uitdaging (boter, caseïne, wei, weipoeder,…). Bij ingrediënten waarbij het onduidelijk is met welk allergeen we te maken hebben, is het regel om dit aan te geven tussen haakjes zoals bijvoorbeeld: ‘caseïne (melk)’. Bij ingrediënten op basis van wei-eiwit wordt het aangeven van ‘(melk)’ nog wel eens vergeten.

Dus het is slim om tenminste een idee te hebben van de allergenen waar je op moet letten. We hebben ook enkele praktische tips voor jou op een rijtje gezet.

En we hebben tal van koemelkvrije recepten voor jullie op een rijtje gezet. Kijk hiervoor bij de receptpagina!

Alternatieven voor koemelk

Er zijn tegenwoordig tal van melkvervangers te vinden in de supermarkt. Veel daarvan lijken best aantrekkelijk, omdat ze geen koemelk bevatten. Zoals melk van andere dieren: geiten- en schapenmelk. En plantaardige alternatieven: soja- , haver-, rijste-, kokos- en amandeldrank. Toch worden deze alternatieven voor “melk” afgeraden als jouw kleine nog geen 6 maanden is. En ook tussen 6 en 12 maanden hebben moedermelk en hypoallergene opvolgmelk de voorkeur in plaats van de gewone koemelk of andere dierlijke en plantaardige melkvervangers. Deze vervangers hebben een minder goede voedingswaarde dan bijvoorbeeld borstvoeding of (hypoallergene) opvolgmelk en passen dus minder goed bij de voedingsbehoeften van je kindje.

Pinda en ei: Wel of niet?

Vanaf 4 maanden kun je starten met de introductie van vaste voeding, de oefenhapjes.

Nieuwe inzichten tonen aan dat vroeg starten met ei en pinda voordelen kan hebben voor jouw kleintje. Doordat je kleintje vroeg de eiwitten uit deze producten binnenkrijgt, kan het afweersysteem ervan leren. Dit verkleint de kans op een allergie. De kans dat je kleintje een allergie ontwikkelt voor pinda of ei wordt daardoor kleiner. Het liefst geef je pinda en ei daarom tussen 4 en 6 maanden en in ieder geval voordat je kleine 8 maanden is. Geef bijvoorbeeld een beetje roerei of wat kruimels gekookt ei door spinazie, pindakaas door gekookte sperziebonen, of door gepureerde pompoen. Het is verstandig om te kiezen voor 100% pindakaas, omdat hier geen zout en suiker aan zijn toegevoegd. En kies voor een fijngemaakt gebakken roerei zonder extra zout toe te voegen. 

Pinda en ei als je kindje eczeem heeft

Heeft je kindje matig tot ernstig eczeem? Dan is het extra belangrijk om je baby voor de leeftijd van 6 maanden ei en pindakaas te laten eten. Je doet dat het liefst volgens een stappenplan. Dat kun je doen via een vast schema. Je komt zo net wat voorzichter in aanraking met kippenei en pindaproducten. Het schema is eigenlijk een opbouwschema. De hoeveelheid pinda en ei wordt langzaam opgebouwd. Je kinderarts of consultatiebureau kan dit schema aan je geven en met je bespreken. Vraag ernaar als je baby bijna 4 maanden is.

Sojamelk bij koemelkallergie

Tot de leeftijd van 6 maanden is borstvoeding de belangrijkste voeding en zijn de eerste hapjes uitsluitend een aanvulling op volledige borst- en/of flesvoeding. Anders dan je misschien zou denken, is sojamelk niet altijd een goede vervanger voor koemelk voor je kleintje. Vooral jonge kinderen met atopisch eczeem kunnen gemakkelijk een soja-allergie ontwikkelen. Als je kindje naast eczeem ook nog een voedselallergie heeft, zoals koemelkallergie, dan is de kans op een soja-allergie 1 tot 4%. Geef je baby daarom liever borstvoeding of hypoallergene flesvoeding.

OOK BENIEUWD NAAR