Borstvoeding heeft altijd de voorkeur, ook als je kindje koemelkallergie heeft. Ook als je borstvoeding geeft, kan je baby last hebben van koemelkallergie. Pas je eigen dieet hier dan op aan en eet koemelkvrij. Lees hier wat je wel en wat je niet mag eten.

Breast is best

Borstvoeding is de meest geschikte voeding voor je baby, ook bij koemelkallergie. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt de eerste 6 maanden exclusief borstvoeding aan. Niet voor niets, want moedermelk bevat antistoffen die de afweer van je kindje vergroten en bescherming bieden tegen infecties. Maar borstvoeding vermindert ook de kans op het ontwikkelen van allergische klachten. Toch geeft borstvoeding geen garantie dat je kleintje geen allergie krijgt. Maar als blijkt dat je kleine koemelkallergie heeft, dan blijft borstvoeding de meest geschikte voeding.

Zitten er koemelkeiwitten in borstvoeding?

Oké, oké, je bent echt geen koe, maar toch kunnen er in jouw borstvoeding piepkleine beetjes eiwitten van koemelk zitten. Omdat jij yoghurt eet bijvoorbeeld, of een roomboterkoekje of een tosti. Voor het kunnen stellen van de diagnose via een provocatietest of als bij je baby de diagnose koemelkallergie is gesteld, is het belangrijk dat jij koemelkvrij gaat eten. Maar hoe doe je dat, koemelkvrij eten?

Dieet aanpassen

Heeft jouw kleintje een koemelkallergie en drinkt het jouw melk? Als je producten met koemelkeiwit vermijdt, is de kans het grootst dat de klachten bij je baby verdwijnen. Dat betekent voor jou een koemelkvrij dieet, dus geen melk, roomboter, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten. En ook geen producten waarin melk of kaas verwerkt is, zoals smeerkaas, koekjes en bijvoorbeeld kant-en-klare soep. Als je hierop let, kunnen de eiwitten uit koemelk ook niet meer in je moedermelk terecht komen. Voor jou is het belangrijk om in deze periode voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Het kan best lastig zijn om de juiste keuzes te maken als je producten met koemelkeiwitten moet vermijden. Maak daarom een afspraak met een diëtist. De diëtist kan je precies uitleggen waar je op moet letten en hoe je zuivelproducten het best kunt vervangen. Overweeg je te stoppen met borstvoeding omdat je baby er allergisch op reageert? Think twice! Borstvoeding is de beste voeding voor je baby, ook bij een allergie. Moedermelk bevat namelijk zoveel beschermende stoffen voor je baby dat dit altijd de voorkeur heeft.

Wat mag je wel en niet eten

Dat in een beker halfvolle melk, in een plak kaas, in smeerkaas en in karnemelk koemelk zit, is logisch. En dat het ook zit in een plak roombotercake, in een roomsaus en in een saucijzenbroodje kun je misschien ook nog wel beredeneren. Maar er zijn echt heel veel producten waar ook koemelk in verwerkt zit, zonder dat jij je dat realiseert. In bouillonblokjes kan het bijvoorbeeld zitten, en in knakworsten, vleeswaren en chips. Het ingrediënt lactose in gewone voeding is lang niet altijd gezuiverd van koemelkeiwit. En margarine is plantaardig maar ook hier zitten vaak melkbestanddelen in. Best wel lastig dus!

Enkele tips:

  • Kook veel zelf, en met verse ingrediënten. Hierbij hoef je geen ellenlange ingrediëntlijsten te checken en weet je precies wat er in de maaltijden gaat.
  • Let op de ‘100% plantaardig’ of ‘Vegan’ claims op de productverpakking. Als zo’n claim erop staat, kun jij het product gewoon gebruiken.
  • Neem de tijd in de supermarkt. Je zult zien dat er tegenwoordig tal van melkvervangers te vinden zijn, al is het (in het begin) wel even zoeken. Zo bestaan er dranken op basis van soja, rijst, haver, etc. Let wel goed op, ze kunnen erg in voedingswaarde verschillen. Ook zijn er steeds meer plantaardige varianten te vinden van bijvoorbeeld (kook)room en kaas.
  • En je hoeft lang niet altijd op zoek te gaan naar vervangende producten natuurlijk. Het is ook een goed moment om nieuwe dingen uit te testen. Wie weet ontdek je zelfs nieuwe favorieten!
  • Als je toch samengestelde voedingsmiddelen koopt: een allergenenlijst kan helpen om je boodschappen zorgvuldig te doen. Koemelk is een allergeen. Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen uitlokken. Alle allergenen moeten met nadruk (dikgedrukt, cursief, of met HOOFDLETTERS) in de ingrediëntenlijst op een verpakking staan. Meestal is het snel duidelijk of een ingrediënt melk bevat omdat het gemakkelijk te herkennen is ‘karnemelk’, ‘yoghurt’, of ‘lactoferrine (melk)’. Maar bij ingrediënten zoals ‘boterolie’, of ‘weipoeder’ is dit soms lastig. Een allergenenoverzicht kan je hierbij helpen. Bij twijfel kun je ook altijd navraag doen bij de fabrikant.

OOK BENIEUWD NAAR